Как да боядисате яйцата си с естествени материали

Многообразието в природата може да ни вдъхнови и по Великден, а боядисването на яйца да се окаже прекрасно изживяване

Когато наближи Великден, ние започваме с приготовленията отрано, снабдяваме се с бои от магазина, купуваме яйца – пак от там, изпълняваме стриктно списъка с продуктите за останалата част от менюто.

Всичко това би било още по-приятно като изживяване, ако заложим на естествените материали и домашната храна. Със сигурност знаете каква е разликата между яйцата от кокошки на двора на село и тези от супермаркета. Едва ли е нужно да разясняваме в детайли, кои са по-добрите и какви са им предимствата, достатъчно е само да споменем за вкуса.

естествени бои за яйца

И тогава възниква въпросът, с какво да боядисаме тези яйчица, щом идват толкова натурални и чисти. При всички случаи не си заслужава да ги съсипваме с изкуствените бои, които се предлагат масово на пазара.

Ето как да вкарате в употреба билките и тревите, за които не сте се досетили досега, че биха могли да Ви бъдат от полза по Великден:

Яйца в червен цвят

Снабдете се с билката брош, чийто корени обикновено се препоръчват при бъбречни проблеми. Може да се спрете и на варианта с цвекло. Багрилата е хубаво да се варят заедно с яйцата във водата. Цветовете ще бъдат по-наситени, ако ги държите по-дълго в съда на котлона.     

Яйца в оранжев цвят

Люспите от лук идват на помощ тук! 5-6 глави са достатъчни, за да се постигне оранжевата боя. Варят се отново заедно, а след това може и да ги оставите да постоят да се киснат. В зависимост от времето ще постигнете от жълтата до кафявата гама.   

Яйца в жълт цвят

Куркумата е една превъзходна жълта природна боя. Ако сте я използвали в ястия, знаете колко малко е необходимо, за да ги оцвети, така че експериментирайте смело.

естествени бои за яйца

Яйца в син цвят

Ще са Ви нужни няколко листа от цветно зеле, което трябва да нарежете на ситно и да го пуснете във водата при яйцата. После е удачно да оставите да киснат по-дълго време.  

Яйца в лилав цвят

Цветното зеле може да даде лилави оттенъци, но боровинките, сокът от арония или дори виното също ще свършат работа.

Яйца в зелен цвят

Коприва, спирулина, треви – комбинирайте тази смес и сварете с яйцата. Ако не се получи, може да получите зелено, ако смесите синьо и жълто.

боядисване на яйца - Великден

Вашият опит е безценен и Вие също може да предложите идеи за боядисване по Великден.

  • Някои препоръки, които да следвате:

Белите яйца са за предпочитане, но не са задължителни. Ако не си намерите, не се тревожете, ще постигнете също толкова разноцветни и радващи окото резултати.  

Първото яйце се боядисва в червено – така поне гласи традицията.

Във водата капнете малко оцет, което ще подсили и фиксира цвета.

След края на боядисването, когато яйцата изсъхнат, ги излъскайте с олио. Така ще им придадете блясък и те буквално ще грейнат.     

 

Съдържанието на този сайт е под защитата на Закона за авторското право. Ползването на информацията става задължително с хиперлинк към статията.