Как да си направим хубав чай

Хубавият чай изисква не само качествено съдържание, но и подобаващо отношение

Вярвате или не, за хубав чай трябват не само подходящи съставки, но и доза от Вашето слънчево настроение. Разбира се, може да се случи така, че Вие да сте натоварени и изнервени от ежедневието, но въпреки това желаете да се заредите с чаша от любимия си чай.

Не се отказвайте!

Просто се концентрирайте върху направата му, усетете чистотата на водата, уханието на билките, които слагате, витамините от лимона, който ще добавите. Така неусетно Вие ще сте се пренесли в един друг свят, където релаксът наистина ще започне да изглежда постижим.

Чай с лимон

В края на този ритуал Вие ще сте се сдобили не само с вълшебна топла напитка, но и ще сте прогонили грижите от главата си.

Да обобщим рецептата за хубав чай:

-          Изворна или структурирана вода

-          Чисти билки

-          Правилна нагласа

 

Следващата стъпка е да се запознаете с начините на приготвяне на различните видове чай.

Черен, зелен и бял чай

Всеки от тях има свое изискване, за да се получи отличен резултат.

Чай

Препоръчително е, черният чай да се запарва средно около 4 минути във вряла вода. Не бива да престоява повече от 5 минути, защото започва да горчи. Може да го консумирате с мляко или подсладен, ако това е по вкуса Ви.    

Зеленият чай се кисне в леко охладена вода, максималното време за това е 2-3 минути. Удачно е да се сервира чист, но всичко зависи от предпочитанията Ви.

Зелен чай

Белият чай е деликатен, затова се оставя във вода, която е сравнително изстинала след завирането, като това не бива да продължава повече от 2 минути. Той също е най-хубав в чисто състояние.  

Билков и плодов чай

Чаят от плодове може да се запари за около 9-10 минути, като често се пие дори и студен, или пък с добавени парченца от използваните плодове.

За билковите чайове трябва да се внимава какви съчетания се правят, а самото приготвяне е според вида на билката, целта с която се пие и други подробности. Обикновено върху пакетчетата с билки има насоки, които да Ви помогнат, когато решите да ги употребявате.

Едни специален чай - Масала

Индийският чай Масала е много специфичен, отличаващ се с пикантни нотки и завладяващ с микса от подправки, които се съдържат в него. Ще срещнете различни комбинации от добавки и версии на Масала, но това не бива да Ви притеснява – изберете тази, която пасва на представата Ви за този магичен чай.

Масала чай

Основните подправки за Масала са канела, звездовиден анасон, черен пипер, карамфил, джинджифил, кардамон. Може да се сложат още какао, ванилия, индийско орехче, шафран, кориандър. Масала се подслажда, ако това не противоречи на вкуса Ви, като ролята на захарта е да спомогне за допълнителното изпъкване на ароматите. 

Чаят се предлага с мляко или сметана, нека те са пълномаслени. За по-неустоимо усещане някои от подправките остават цели – канелата на пръчки, например, или пък черният пипер е на зърна. Те могат да се превърнат успешно и в украса при поднасянето на Масала чай.

Чай

Може и Вие да споделите опита си, да предложите ценна идея и да ни се доверите, за да я направим достояние на всички останали, които обичат хубав чай у дома.         

 

Съдържанието на този сайт е под защитата на Закона за авторското право. Ползването на информацията става задължително с хиперлинк към статията.