Намалете стреса с помощта на билките

В природата има билки, които биха могли да са ви полезни при стрес, депресия и тревожност

Стресът е превзел ежедневието ни и трудно може да го избегнем. Всеки от нас търси варианти за преодоляване на натрупаното напрежение. В аптеката на природата има подходящи билки, които биха могли да са ви полезни. Да отстраним напълно нервното безпокойство може би не е възможно, когато сме поставени в трудна ситуация, но докато се погрижим това да се случи, можем да се доверим на лековитите треви.

Списъкът може да бъде допълван във времето, а вие също може да се включвате с предложения, в силата на които сте се уверили от личния си опит.

Лавандула

Позната билка с успокояващ и релаксиращ ефект. Тя облекчава главоболието, въздейства върху способността ни да бъдем жизнени и умиротворени. Може да се насладите на аромата й, поставяйки я в малка възглавничка на леглото, да напълните вазата с букет от нея, или да си закупите директно лавандулово масло – качествен и концентриран извлек с широко приложение.

Лавандула

 Маточина

Чаят от маточина влияе благотворно на нервната система. Ако страдате и от безсъние, това е още една причина да се доверите на билката.

Жълт кантарион

Липсата на сън често придружава депресията и стреса. Жълтият кантарион е известен със своите чудодейни свойства, когато сме налегнати от грижи в такива периоди, а сънят не идва.       

Мента

Тя ни релаксира, дарява ни и със свежест, способна да подобри паметта ни. Психиката ни успява да намери зона на комфорт, болките в главата си отиват, а депресията изглежда все по-преодолима. Дайте шанс на ментата, тя е неповторима билка срещу стрес.

Анасон

Сладкият вкус на анасона повишава леко апетита, но и възвръща желанието за активен живот. Той ни пренася в един по-приятен и вълшебен свят, а съдържащите се в него етерични масла създават идеална среда за прогонване на стреса.

Копър

Ако коремът ви често страда от вашия емоционален дискомфорт, изберете копъра. Той не е просто подправка за таратор, а има специфично отражение върху храносмилателната система. Успокоява неразположенията и съдейства за намаляване на отоците. Майките го знаят - бебетата намират утеха с него, когато са в периода на коликите.

Бебе 

Дилянка

Известна още като валериана, която се препоръчва при сърдечна невроза, безсъние, проблеми с кръвното налягане. Силна и с натрапчив аромат, опияняващ приятно сетивата.

Глог

Ако искате здрави нерви, ползвайте глог. Той подобрява функцията на сърцето, а лечителят Петър Димков е съветвал да се употребява и като настойка. Нея може да си приготвите от 2 супени лъжици глог и чаша ракия. Престоява на тъмно около седмица, след което се прецежда и консумира по 20 капки дневно, разтворени във вода и по възможност преди ядене.

Глог 

И сред малко известните факти за глога е, че той съхранява младостта.

Мащерка

Славата на мащерката се носи още от Древна Гърция. У нас тя е позната и като бабина душица. Полезна е не само при инфекции, но и за отмора в края на работния ден. Стресът ще стои далеч от Вас!  

 

Съдържанието на този сайт е под защитата на Закона за авторското право. Ползването на информацията става задължително с хиперлинк към статията.