Студен чай у дома – направете си натурална напитка

Много бързо можем да заменим предлагащия се студен чай в заведенията и магазините с натурален такъв, стига да имаме желание да си го приготвим

Ако искате често да пиете студен чай от натурални съставки, ще трябва да изберете варианта, който ви допада и да си го приготвяте у дома. Вашите гости също няма да имат против да опитат от прохладната лятна напитка.

В магазините и заведенията масово се предлагат такива продукти, които обаче се състоят основно от захар, консерванти и оцветители. Предполагаме, че не държите да ги консумирате, така че изберете естествените им заместители.

Студен чай у дома

Подбрали сме няколко от най-предпочитаните рецепти за студен чай, но вие винаги може да ги обогатите, като експериментирате според вкуса си и идеите, които имате.

Ободряващ студен чай

За него ще са ви нужни черен чай, вода, лимон или портокал. Завирате водата и добавяте чая, след като отстраните съда от котлона, а после е желателно да престои не повече от 5-6 минутки. Когато това стане, може да пуснете и парченцата лимон или портокал.

Трябва хубаво да изстине и да го охладите, преди да сервирате.

Билков студен чай с наситено ухание

Ще направите комбинация от любими билки, които ще наситят аромата толкова, че ще се пренесете в гората. Те биха могли да бъдат мащерка, мента, лайка или липа. Изберете традиционни и не особено натрапчиви билки, за да може да се смесят добре.

Съотношенията са според желанието ви да се усеща вкусът на уханните треви. След като го приготвите може да капнете и малко количество лимонов сок, изстискана ябълка или зрънца от нар. Така ще получите екзотично питие, на което ще се наслаждавате в горещините. 

Плодов студен чай

Като основа за него може да използвате зелен чай или плодов чай от пакетчета. Във втория случай ще подсилите плодовия вкус, а  това може да е както хубаво, така и прекалено – нека да бъде въпрос на лична преценка.

След като приготвите дозата с чай и го охладите, нарежете пресни плодове в него. По-удачно е да са горски или тропически. Ягоди, малини, къпини, манго, киви, ананас са много подходящи за целта! А с няколко резенчета родна ябълка ще усъвършенствате произведението си и ще изненадате приятно близките си.

Завършете с парченца лимон, листенца мента и много лед. Така приготвеният плодов студен чай е идеален и за лятна наздравица, като се съчетае с бяло вино или шампанско.

Студен чай у дома

  • Помнете тези съвети:

 Предлагайте студен чай само в стъклени чаши, които бихте могли да охладите предварително.

Слагайте винаги украса за по-голямо удоволствие при консумацията.

Кубчетата лед не е задължително да са скучни, вместо това си замразете дребни плодове с вода.

Ако държите да подслаждате, правете го с мед или кафява захар

 

Съдържанието на този сайт е под защитата на Закона за авторското право. Ползването на информацията става задължително с хиперлинк към статията.